Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x
Wide range of
real estate services
Our expertise covers office, retail, industrial and investment sectors.
Dedicated teamOur consultants focus on transactions, valuation and consulting.
International Vision –
Local knowledge
Being alliance member of BNP Paribas Real Estate we can offer global solutions to local problems.
More than 15
years experience
Our company has been assisting to fulfil clients’ real estate needs since 2001.'

Rendületlenül fejlődik Dél-Buda

Friday, 30 October 2020 07:58

Az elmúlt években, a korábban is népszerű dél-budai alpiac a fejlesztői és bérlői érdeklődés előtérebe került.  Az utóbbi évek infrastrukturális fejlesztései és az irodák iránti erős kereslet eredményeképpen erős fejlesztői aktivitás rajzolódott ki az alpiacon. A koronavírus-járvány az egész budapesti irodapiacot sokként érte, visszavetette a bérbeadási folyamatokat. Dél-Buda azonban a járvány ellenére is tartja magát, a második és harmadik negyedévben is jelentős tranzakciók zárultak le. Az alpiac mérete és jelentősége a következő két-három évben a többi alpiachoz képest jelentősen meg fog növekedni. 2020 és 2022 között a dél-budai irodapiacra közel annyi irodaterület fog érkezni, mint a 2018-as rekord évben a teljes budapesti irodapiacra.  

A dél-budai irodapiac népszerűsége méretéhez képest kimagaslóan nagy. Jelenleg a teljes piac mindössze 11%-a helyezkedik el ebben a városrészben, a bérlői aktivitás a piac részarányához képest mégis rendkívül erős, ami járvány-hónapok alatt is mozgásban tartotta a piacot. Dél-Buda népszerűsége korábban is kiugró volt, 2017 után gyakorlatilag „terület-éhség” alakult ki, sokáig 3% körül volt az elérhető üres területek aránya. A mindig is népszerű irodapiacot 2018-ban felrázta a Magyar Telekom költözése. A telekommunikációs óriás Pestre költözésével több budai irodaházban nagyméretű területek szabadultak fel, ami enyhített a Dél-Budára jellemző „terület-éhségen”. A bérlők érdeklődése hamar aktivizálódott, a felszabaduló területekre gyakorlatilag lecsaptak a bérlők, a területek jelentős százaléka egy év alatt újra bérbeadásra került.

A kiköltözési hullámmal párhuzamosan a fejlesztési kedv is új lendületet kapott. A „terület-éhség” kialakulásához az is hozzájárult, hogy 2012 és 2017 között gyakorlatilag nem került új irodaházfejlesztés a dél-budai irodapiacra. Egy-két projekt elkészült 2017-ben és 2019-ben, de ezek nem képviseltek akkora volument, hogy markánsan megváltoztatták volna az alpiac bérbeadási dinamikáját. A nagy méretű fejlesztési lendület 2019-ben vette kezdetét: több irodapark fejlesztés elindult, vagy folytatódott. pl. Office Garden Irodapark, Budapest One, BudaPart. A folyamatban lévő építkezések és fejlesztések alapján 2020 és 2022 között közel annyi új fejlesztés fog Dél-Budára érkezni, mint a 2018-as rekordévben a teljes budapesti irodapiacra, aminek köszönhetően Dél-Buda részaránya a teljes állományon belül jelentősen emelkedni fog. A fejlesztések fő fókusza fokozatosan a dél-budai alpiacra helyeződik át. A Váci úton 2020-ban kifutnak a nagy projektek, a következő években pedig mindössze egy-egy fejlesztés megvalósulása várható, azok is teljesen vagy magas arányban már bérbe adottak. A fejlesztési lendületet kihasználva nem egy neves vállalat írt alá szerződést valamelyik épülő dél-budai irodaházra, a Vodafone például nemrég jelentette be, hogy 2022-től Budára teszi át székhelyét.

A nagyvállalatok új, minőségi irodák iránti igényét a COVID járvány tovább erősítette.  A home office általános terjedésével az igények mérete ugyan várhatóan csökkeni fog, de a vállalatok fiatalabb generációs épületek felé törekvése Dél-Budán is jelentős méretű átrendeződést fog beindítani a következő években. A nagyvállalatok által visszaadott területek, pedig a vállalkozások egy másik szegmense számára jelent új lehetőségeket.

A Váci út mellett Dél-Buda fejlődött a legdinamikusabban az elmúlt egy évtizedben, ami tükröződik az árakban is. A dél-budai bérleti díjak felzárkóztak a Váci úton található új építésű irodaházak bérleti díjai mellé. A folyamatos infrastrukturális fejlesztések még könnyebben elérhetővé teszik a városrész irodaházait. Az 1-es villamos meghosszabbított útvonala a dél-budai agglomerációból érkezőket segíti, illetve összeköti Dél-Budát a dél-pesti városrészekkel. A budai fonódó továbbfejlesztése a közeljövőben kezdődik, a Galvani híd megvalósulása pedig egészen új közlekedési kapcsolatokat és útvonalakat fog létrehozni, ezzel is tovább növelve Dél-Buda népszerűségét.

Dél-Buda a műszaki és informatikai felsőoktatási intézmények miatt mindig is vonzó lokáció volt az informatika, információs technológia területén érdekelt vállalkozások számára, de az FMCG cégek és a magasszintű nyelvtudást igénylő szolgáltató központok körében is kedvelt. Dél-Buda irodaházai az átlagnál magasabb parkoló számmal rendelkeznek, ami egyszerűbbé teszi a nagyobb igények kiszolgálását. A XI. kerületben elhelyezkedő telkek adottságai miatt pedig nagyobbak a terek, több a parkosított megoldás, ahol nemcsak munkahelyet, hanem életteret is kapnak a cégek. „A koronavírus- járvány miatt ugyan lelassultak az üzletkötések, a visszapattanás sem olyan gyors, mint arra korábban számítottunk, de az üzletkötések folyamatosak. 2020 második és harmadik negyedévében is Dél-Budán került a legtöbb irodaterület bérbeadásra, és a folyamatban lévő tárgyalásaink alapján bízunk benne, hogy az év utolsó negyedévében ez a trend folytatódik majd!” – fejezte be Tilki Róbert, a Robertson Hungary ügyvezetője.

Source: Robertson Hungary